KONE 19. najbardziej zrównoważoną firmą na świecie według Corporate Knights

Informacje prasowe Opublikowano 02.28.2023

INFORMACJA PRASOWA, 28.02.2023

KONE Corporation, światowy lider w branży wind i schodów ruchomych, została uznana za 19. najbardziej zrównoważoną firmę na świecie przez Corporate Knights Inc., wiodący magazyn biznesowy i organizację rankingową zajmującą się zrównoważonym rozwojem. KONE jest jedyną firmą z branży wind i schodów ruchomych, która znalazła się w rankingu Corporate Knights’ 2023 Global 100 Most Sustainable Corporations in World, opublikowanym w trakcie Światowego Forum Ekonomicznego w Davos w Szwajcarii. KONE jest również najwyżej sklasyfikowaną na liście firmą z siedzibą w Finlandii. W kategorii „Produkcja maszyn” KONE zajęło czwarte miejsce wśród 223 badanych firm.

„KONE znajduje się w awangardzie w zakresie dbania o środowisko i odpowiedzialności społecznej, przodując zwłaszcza w zakresie różnorodności płci w zarządach” — powiedział Toby Heaps, CEO w Corporate Knights. Dodał, że „podstawą przejścia do zrównoważonej przyszłości są w takim samym stopniu ludzie, jak i planeta. Zróżnicowanie w przywództwie ma zasadnicze znaczenie dla długoterminowego zrównoważonego rozwoju”.

Ranking Global 100 2023 powstał na podstawie analizy blisko 6 720 spółek giełdowych o przychodach przekraczających 1 mld USD. Wyniki spółek znajdujących się na liście są również porównywane z indeksem MSCI All Country World Index (ACWI), a według organizacji wyniki wskazują, że korporacje działające na rzecz zrównoważonego rozwoju mają taki sam lub lepszy zwrot dla inwestorów i większą trwałość działania.

W KONE zrównoważony rozwój jest osadzony w kulturze organizacyjnej. Znajduje to również odzwierciedlenie w strategii na lata 2021-2024 „Zrównoważony sukces z klientami”. KONE jest zaangażowana w prowadzenie swojej działalności w odpowiedzialny i zrównoważony sposób i oczekuje takiego samego od swoich dostawców. KONE jest również sygnatariuszem UN Global Compact i wspiera Cele Zrównoważonego Rozwoju ONZ.

„Corporate Knights jest złotym standardem rankingów zrównoważonego rozwoju i jest znany ze swojej przejrzystości. To wielki zaszczyt znaleźć się na liście ponownie, już po raz czwarty” – powiedział Mikko Korte, Executive Vice President, Operations Development w KONE. „Mamy kompleksowe podejście do zrównoważonego rozwoju, obejmujące aspekty środowiskowe i społeczne, a także zarządzanie, w tym naszych dostawców i partnerów. Naszym celem jest bycie liderem w zakresie zrównoważonego rozwoju, nie tylko w naszej własnej branży. Zrównoważony rozwój jest integralnym elementem wartości, którą tworzymy dla naszych klientów. W KONE mocno wierzymy, że zrównoważone praktyki biznesowe są warunkiem długoterminowego sukcesu. 19. najbardziej zrównoważona firma na świecie to świetny wynik, który pokazuje, jak aktywnie przewodzimy przejściu do bardziej zrównoważonej gospodarki. "

„Zmniejszenie wpływu na środowisko i ograniczenie zmian klimatu do 1,5°C to jeden z naszych głównych priorytetów w KONE. Ściśle współpracujemy z naszymi dostawcami, na przykład w celu zmniejszenia emisji w naszym łańcuchu dostaw. Chcemy pomóc naszym klientom, aby ich budynki stawały się inteligentne i zrównoważone, umożliwiając lepsze życie w miastach, na przykład dzięki trwałym, otwartym na przyszłe funkcje, energooszczędnym, inteligentnym i niezawodnym rozwiązaniom oraz transparentności w zakresie ich wpływu na środowisko”, dodał Korte.

Dowiedz się więcej:
O KONE
KONE jest światowym liderem w swojej branży. Produkuje, konserwuje i modernizuje windy, chodniki i schody ruchome oraz drzwi automatyczne. Rozwiązania KONE zwiększają wartość budynków w całym cyklu ich życia. Poprzez bardziej efektywny People Flow® zapewniamy niezawodną, bezpieczną i wygodną komunikację w coraz wyższych i bardziej inteligentnych budynkach. Wspólnie z naszymi Partnerami i Klientami zmieniamy miasta w przestrzeń lepszego życia. Zatrudniamy ponad 60 000 specjalistów na całym świecie. W 2022 roku osiągnęliśmy poziom 10,9 miliarda euro sprzedaży netto. KONE jest firmą notowaną od 1967 roku na giełdzie NASDAQ OMX w Helsinkach.