KONE uzyska certyfikaty cyberbezpieczeństwa dla swoich wind klasy DX i usług cyfrowych

Informacje prasowe Opublikowano 05.03.2023

Informacja prasowa, KONE Corporation, 3 maja 2023 r.

KONE Corporation, światowy lider w branży wind i schodów ruchomych, uzyskał certyfikat cyberbezpieczeństwa IEC 62443 dla wind klasy DX oraz certyfikat ISO 27001 dla swoich usług cyfrowych, w tym KONE 24/7 Connected Services. Osiągnięcia te są pierwszymi w globalnym przemyśle wind i schodów ruchomych.

Johan Boije af Gennäs, Chief Information Security Officer, KONE, powiedział: "Widzimy potrzebę zwiększenia cyberbezpieczeństwa w miarę wzrostu cyfryzacji w całej branży i środowisku budowlanym. Praktyki bezpieczeństwa zapewniają komfort psychiczny naszym obecnym i przyszłym klientom, ponieważ bezpieczeństwo jest wbudowane we wszystkie nasze rozwiązania. Certyfikaty te są ważnymi kamieniami milowymi i miarą naszych ciągłych ulepszeń w zakresie cyberbezpieczeństwa i zachęcają nasze interdyscyplinarne zespoły KONE do kontynuowania ciężkiej pracy na rzecz poprawy bezpieczeństwa."

"Jakość zawsze była priorytetem w KONE, a cyberbezpieczeństwo staje się coraz ważniejszą częścią dzisiejszego świata, w którym elementy fizyczne i cyfrowe są stale ze sobą połączone. Jesteśmy dumni z tego, że jako pierwsi w naszej branży uzyskaliśmy te certyfikaty dla naszych sterowań wind i naszych usług cyfrowych, w tym KONE 24/7 Connected Services", mówi Maciej Kranz, w Chief Technology Officer, KONE.

Aby uzyskać certyfikaty, firma KONE przeszła rygorystyczne audyty przeprowadzane przez niezależne jednostki certyfikujące. Audyty oceniały nasze systemy kontroli i procesy w zakresie cyberbezpieczeństwa i bezpieczeństwa informacji w firmie, w tym polityki, procedury, kontrole techniczne i wymagania.

Certyfikaty pokazują również zaangażowanie firmy KONE w całym procesie bezpiecznego rozwoju, w tym w takie kroki, jak modelowanie zagrożeń, testowanie bezpieczeństwa i zarządzanie lukami w zabezpieczeniach w całym cyklu życia produktu. Firma KONE wdraża również całodobowe monitorowanie bezpieczeństwa dla swoich inteligentnych rozwiązań cyfrowych. Oznacza to również, że winda klasy DX jest zgodna z nowym standardem cyberbezpieczeństwa ISO 8102-20 dla wind, schodów ruchomych i ruchomych chodników, w którego tworzenie firma KONE była zaangażowana wraz z partnerami z branży.

KONE kontynuuje badanie i rozwijanie cyfrowych możliwości i wartości generowanych przez windy klasy DX, oferując usługi takie jak KONE 24/7 Connected Services i KONE Care DX. Pracując nad lepszymi standardami w branży i stale rozwijając własne możliwości, firma stara się pomóc klientom w budowaniu lepszego przepływu ludzi i bardziej zrównoważonych miast

W celu uzyskania dalszych informacji prosimy o kontakt:
Gia Forsman-Härkönen, Senior Communications Manager, KONE Corporation, tel. +358 50 324 30 78, media@kone.com

Dowiedz się więcej o podnośnikach klasy KONE DX
Aby obejrzeć zdjęcia i filmy, odwiedź bank materiałów KONE

Informacje o KONE
Misją firmy KONE jest poprawa płynności miejskiego życia. Jako światowy lider w branży wind i schodów ruchomych firma KONE oferuje windy, schody ruchome i automatyczne drzwi do budynków, a także rozwiązania w zakresie konserwacji i modernizacji, aby zwiększyć wartość budynków przez cały cykl ich życia. Dzięki bardziej efektywnemu przepływowi® ludzi sprawiamy, że podróże ludzi są bezpieczne, wygodne i niezawodne, w wyższych i inteligentniejszych budynkach. W 2022 roku firma KONE osiągnęła roczną sprzedaż w wysokości 10,9 mld EUR, a na koniec roku zatrudniała ponad 60 000 pracowników. Akcje KONE klasy B są notowane na giełdzie Nasdaq Helsinki Ltd. w Finlandii. www.kone.com

Więcej informacji na temat Międzynarodowych Norm i certyfikacji:

ISO 27001 to standard systemu zarządzania w zakresie bezpieczeństwa informacji, cyberbezpieczeństwa i ochrony prywatności. To ramy najlepszych praktyk zapewniające systematyczne i oparte na ryzyku podejście do zarządzania bezpieczeństwem. Jest to szczególnie ważne dla klientów w segmencie transportu, lotnisk i użyteczności publicznej, gdzie bezpieczeństwo jest kluczowym wymogiem przy wyborze partnera do współpracy.

Międzynarodowa norma IEC 62443-4-1 definiuje wymagania dotyczące bezpiecznego cyklu rozwoju związane z cyberbezpieczeństwem dla produktów przeznaczonych do stosowania w systemach automatyki przemysłowej i sterowania (IACS). Wymagania te można zastosować do nowych lub istniejących procesów opracowywania, konserwacji i wycofywania sprzętu z użycia, oprogramowania lub oprogramowania systemowego.

Międzynarodowa norma IEC 62443-4-2 określa szczegółowe wymagania techniczne dla komponentów przemysłowych systemów sterowania. Wymagania są zorganizowane jako siedem podstawowych wymagań, a każde wymaganie dotyczące składników można określić na maksymalnie czterech poziomach zabezpieczeń.

DXelevator